Reklama
  • Wtorek, 5 listopada 2013 (08:05)

    Tęczowy sernik na zimno

Składniki na 12 porcji: 4 różnokolorowe galaretki: żółta (o smaku cytrynowym), pomarańczowa (o smaku pomarańczy), różowa (truskawkowa lub wiśniowa) i zielona (agrestowa lub kiwi) 800 g twarogu na sernik (przemielonego, z wiaderka).

Reklama

1. Pierwszą (żółtą) galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Bierzemy jej o 1/3 mniej niż podano na opakowaniu, czyli jeśli przepis jest na 300 ml wody, rozpuszczamy w 200 ml. Odstawiamy ją w chłodne miejsce aż zgęstnieje. Ser dzielimy na 4 porcje. Gdy galaretka będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie stężeje, miksujemy ją z jedną z porcji sera i wykładamy do formy na babkę.

2. Wstawiamy formę na ok. 20-30 min. do lodówki, by masa stężała. W tym czasie przygotowujemy kolejną (pomarańczową) galaretkę tak samo jak poprzednią, pamiętając by wziąć mniej wody niż w przepisie. Gdy lekko stężeje, miksujemy z kolejną porcją sera i wykładamy do formy. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne dwie porcje kolorowej masy serowej – różową i zieloną.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut; Porcja: 245 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Sernik na zimno | na zimno | sernik | zimno

Zobacz również

  • Czekoladowy torcik bez pieczenia

    Skład na 10 porcji: Spód: ● 200 g herbatników ● 2 łyżki ciemnego kakao ● 80 g masła lub margaryny Krem: ● 500 g serka mascarpone ● pół szklanki cukru pudru ● 1 gorzka czekolada ● 2 czekolady... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.