Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:05)

    Torcik mokka bez pieczenia

Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki likieru kawowego. Dodatkowo: 1 op. podłużnych biszkoptów, 1 łyżka granulowa nego kakao przetartego przez sitko, czekoladowe drażetki i małe beziki do dekoracji.

1. Herbatniki i orzechy rozdrobnij w malakserze, wymieszaj z ka wą mieloną. Masło stop w rondelku. Wlej do sypkich składników i wymieszaj. Powstałą masą wylep spód tortownicy, schowaj do lodówki.

Reklama

2. Żółtka (nim rozbijesz jajka, sparz je wrzątkiem) zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, a na koniec wlej likier kawowy.

3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dołóż do masy, wymieszaj łyżką. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Przestudź, dodaj do przygotowanego kremu, wymieszaj.

4. Tortownicę wyjmij z lodówki. Wzdłuż obręczy ustaw pionowo biszkopty (jeden obok drugiego). Środek wypełnij masą. Wstaw do lodówki na 3 godz., by serniczek stężał. Oprósz go kakao i udekoruj czekoladowymi bezikami oraz drażetkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu, 200 g serka śmietankowego, 80 g cukru, 10 płatków żelatyny,  2 żółtka, 500 g mieszanych owoców (maliny, truskawki, porzeczki, borówki), sok z 1/2 cytryny, 200... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.