-
Wtorek, 17 marca 2015 (14:00)
Torcik na herbatnikach
Składniki na 10 porcji. Spód: 10 dag herbatników, 7 dag masła. Wierzch: po pół szkl. kaszy jaglanej, jogurtu i cukru, 300 ml śmietanki 30%, sól, laska wanilii, 1,5 łyżeczki żelatyny, 5 dag truskawek, galaretka truskawkowa.
1. Herbatniki zmiksuj na pył, po czym wymieszaj z masłem. Masę rozsmaruj na dnie tortownicy o średnicy 21 cm.
2. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Po około kwadransie zdejmij z kuchenki, odlej i zmiksuj blenderem.
3. Żelatynę namocz w kilku łyżkach gorącej wody, wymieszaj i ostudź.
4. Ubitą śmietankę dodaj do kaszy wraz z cukrem, jogurtem oraz nasionami wanilii. Całość zmiksuj z żelatyną.
5. Masę rozłóż na ciasteczkowym spodzie. Umieść na niej truskawki i zalej galaretką. Schłodź przed podaniem.
Czas przygotowania: 55 min , ilość kalorii na 1 porcję: 330, stopień trudności: średni
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej
Twój komentarz może być pierwszy