Reklama
  • Piątek, 15 maja 2015 (08:00)

    Torcik na zimno z truskawkami

Spód: tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag), 1/2 tabliczki czekolady białej (5 dag), ok. 1/2 kostki masła (115 g), 5 dag płatków migdałowych, 2 i 1/2 szkl. płatków kukurydzianych Masa: 300 ml śmietany 30 proc., 2-3 łyżki cukru pudru, 50 dag homogenizowanego serka waniliowego, 1/4 szkl. gorącej wody, 1 i 1/2 łyżki żelatyny Mus truskawkowy: 80 dag świeżych truskawek, 1/2 szkl. cukru kryształu, opak. galaretki truskawkowej, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

1. Robię spód: czekolady kruszę, dodaję masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję płatki migdałowe i kukurydziane. Mieszam łyżką. Masą wykładam dno tortownicy (śr. 26 cm), wyrównuję. Wstawiam do lodówki na 30 min.

Reklama

2. Kolej na masę: żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody, studzę. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru pudru i małymi porcjami serek. Delikatnie mieszam z żelatyną i wylewam na czekoladowy spód. Wyrównuję powierzchnię, wstawiam do lodówki.

3. Teraz mus: do galaretki truskawkowej dodaję żelatynę, rozpuszczam w szkl. gorącej wody. Studzę. Truskawki z cukrem miksuję, łączę z galaretką (płynną) i łyżką wazową (ostrożnie) wylewam na masę. Wstawiam do lodówki. Dekoruję truskawkami i listkami mięty lub melisy.

Przygotowanie 60 min • Porcja 1700 kcal • Koszt porcji 2,30 zł • Przepis na 10-12 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:torcik | mus | na zimno | 'Masa' | "Masa" | Masa | przepis | koszt | SP | na | z | zimno

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.