Reklama
  • Czwartek, 16 czerwca 2016 (14:00)

    Torcik truskawkowy bez pieczenia

Składniki: 7 dag orzechów włoskich, 3 dag płatków kukurydzianych, 1/2 suchego wafla, tabliczka czekolady deserowej, łyżka rumu, 5 dag masła (2 łyżki). Krem: 20 dag śmietanki 30 proc., opak. galaretki cytrynowej, 3 łyżki cukru pudru, 1 kg truskawek. Do dekoracji: 4 kostki czekolady deserowej, 1/3 łyżeczki masła, listki melisy.

Przygotowanie 55 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,10 zł • Przepis na 12-14 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Orzechy mielę, płatki i wafel drobno kruszę. Czekoladę z rumem rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miękkie masło, mieszam. Tortownicę wykładam folią spożywczą.

Reklama

2. Roztopioną czekoladę łączę z orzechami, płatkami i waflem. Wykładam tą masą dno tortownicy, dociskam. Wstawiam do lodówki.

3. Krem: galaretkę rozpuszczam w 1/2 szkl. gorącej wody. Trus kawki myję, usuwam szypułki, osuszam. Część truskawek kroję na pół, wykładam nimi boki tortownicy, resztę, w całości, układam na spodzie.

4. Zimną kremówkę ubijam, dodaję cukier puder i wystudzoną galaretkę. Wykładam na truskawki i wstawiam do lodówki.

5. Czekoladę rozpuszczam i łączę z masłem. Polewam wierzch torcika, dekoruję melisą.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Do zrobienia czekoladowych dekoracji używam rożka skręconego z pergaminu. Teresa Skotnicka z Gozdowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:torcik | koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.