Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca 2016 (11:01)

    Wafle pomarańczowe

Składniki: opak. wafli tortowych, 2 galaretki pomarańczowe, 25 dag margaryny, szkl. cukru, 125 ml mleka. Polewa: 80 ml wody, czubata łyżka dobrego ciemnego kakao, 1/2 kostki masła, wiórki kokosowe do posypania.

Długo nie poleżą na talerzu, bo są naprawdę dobre. Dla mnie ważne jest też to, że się je błyskawicznie i łatwo robi. Agata Skiba  z Łabędziowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Mleko, margarynę i cukier wkładam do rondelka i gotuję, aż składniki się połączą. Następnie wsypuję galaretki pomarańczowe, mieszam do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiam do wystygnięcia.

2. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, szybko przekładam nią wafle. Ta porcja wystarcza na przełożenie 4-5 wafli. Dociskam je np. deską (kładę ją na papierze), żeby dobrze się skleiły.

3. Robię polewę: masło (można je zastąpić margaryną), wodę i kakao łączę i gotuję na małym ogniu. Mieszam, by rozbić grudki. Polewą smaruję wierzch wafli. Dekoruję wiórkami.

Przygotowanie 25 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 70 gr • Przepis na 14-16 porcji.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:wafle | Skiba | koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.