Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (11:05)

    Wyśmienity sernik na zimno

Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 dag żelatyny, 15 dag jogurtu naturalnego, 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 80 dag brzoskwiń.

Reklama

Przygotowanie:

1. Wafelki rozdrobnij blenderem na pył. Dodaj przestudzone masło, wymieszaj by składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki. Brzoskwinie włóż do miski, zalej wrzątkiem, zostaw na ok. 1 min. Następnie przełóż je do zimnej wody i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń pestki, pokrój w ćwiartki.

2. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Gdy wystygnie, dodaj ją do jogurtu, wymieszaj, by nie było grudek. Śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj jogurt z żelatyną, zmiksuj. Na koniec w dwóch turach dodaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką.

3. Na schłodzonym spodzie rozłóż ¾ brzoskwiń i wlej masę twarogową. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch udekoruj pozostałymi brzoskwiniami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 410 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 serki homogenizowane waniliowe, 15 dag mleka w proszku, 1 op. cukru waniliowego), 5-6 łyżek ajerkoniaku, 4 czubate łyżeczki żelatyny. Na sos owocowy: 40-50 dag mieszanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.