Reklama
  • Wtorek, 23 sierpnia 2016 (14:05)

    Wyśmienity sernik na zimno z malinami

Na spód: 25 dag biszkoptów, 15 dag roztopionego masła. Ponadto: 80 dag serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., ¾ szklanki cukru pudru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki żelatyny, 60 dag malin, ciasteczka migdałowe (amaretti).

Reklama

1. Biszkopty połam na mniejsze kawałki a potem rozdrobnij blenderem na pył. Dodaj przestudzone masło. Wymieszaj, by składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.

2. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygła. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec stopniowo dosypując przesiany cukier puder oraz cukier wanilinowy. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie zmiksuj. Dodaj połowę umytych malin, wymieszaj.

Masę przelej na biszkoptowy spód, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Tuż przed podaniem wierzch udekoruj pozostałymi malinami i pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.