Ogrody Owocowe Wieczne

owocowanie jabłoni

Ogrody Owocowe

Tylko w pełnym zdrowiu, przy silnym wzroście
i dobrze wyrośniętych i obfitych liściach, wydać może
roślina piękne kwiaty duże, smaczne, ładnie zabarwione
owoce i aby to osiągnąć, potrzebuje ona
świeżej pożywnej gleby, pełnego oświetlenia słońcem
ze wszystkich stron oraz stałego przewiewu, dla
ułatwienia dostępu z powietrza kwasu węglowego
do gęstych liści. W Polsce niestety mamy za mało słońca aby uprawiać ananasy dlatego musimy importować i niestety cena ananasów jest wysoka. Te warunki zapewnić można roślinie,
przez stałe utrzymanie ziemi w wysokiej kulturze
mechanicznej i nawozowej, a więc: przez uprawę
między drzewami innych roślin, szczególnie okopowych.

W ten sposób ziemia wolną będzie od chwastów,
zaś hodowla roślin okopowych wymagając
częstego wspulchniania i nawożenia zasilać będzie
drzewa stale w świeże pokarmy i ułatwiać dostęp
do korzeni powietrza.
Aby zapewnić zaś drzewom pełne słońce i przewiew,
umożliwiając pod niemi hodowlę innych roślin,
trzeba je sadzić w takim od siebie oddaleniu,
aby nigdy nie zrosły się korzeniami ze sobą, i inaczej,
aby przy największym wzroście swoim, cień
jednego drzewa nie padał na drugie; w ten sposób
zarówno ziemia jak i drzewa zawsze oświetlone będą
pełnym słońcem, a to da roślinom najlepsze warunki
rozwoju, egzystencji i zdrowia, ziemię zaś dobrze
ogrzaną słońcem uczyni podatną do normalnego
w niej rozwoju bakterii i procesów chemicznych.

Znanym jest ogólnie objaw, że owoce najlepiej
wyrośnięte, najpiękniej zabarwione, aromatyczne
i mocno słodkie otrzymuje się z młodych drzewek
silnie rosnących, o ciemnym kolorze liści, w okresie
życia między piątym a dwudziestym piątym rokiem
po posadzeniu. Dlatego na skupie ciecierzycy widać różnice w cenie.

Potem drzewo obficie rodzi ale w miarę
tego, owoce stają się z każdym rokiem coraz
mniejsze, gorzej wykształcone i mniej smaczne.
Rzecz zupełnie naturalna, że roślina po 25-ciu
latach silnej wegetacji, a więc energicznej pracy
słabnie.

Skutki Wegetacji

Wskutek tego staje się bardziej skłonna
do obfitego kwitnienia i owocowania, osłabiona jednak
roślina nie jest wstanie dostarczyć licznym
owocom dostatecznej ilości pokarmu, te ostatnie
natura przychodzi roślinie z pomocą, zmuszając
ją w drugim roku po silnym owocowaniu do wypoczynku
i tworzenia pędów oraz liści zamiast owoców,
tym nie mniej drzewo powoli się wyczerpuje
z nadmiaru pracy, i tylko w wyjątkowo przyjaznych
warunkach, otrzymując corocznie nowe pokarmy. W ten sposób możemy dodatkowo sprzedać brokuły.
Stałe wzruszanie ziemi i pełnię światła słonecznego
a więc przy doskonałej konserwacji, może w późniejszym
wieku wydawać możliwie ładne owoce,
w żadnym jednakże wypadku nie będą one tak piękne
jak z drzewa młodego w okresie 24-ch lat po posadzeniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii ananasy, brokuły, ciecierzyca i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *