Uprawa w Europie zachodniej

awokado owoc

 

Sadownictwo w Europie zachodniej

Drugi to plantacja drzew wysokopiennych, głównie jabłoni, zwykle na
łące lub na pastwisku. Otóż cały wielki zarówno pod względem rozpowszechnienia jak udoskonalenia rozwój amatorskiego sadownictwa
francuskiego dotyczy pierwszego z tych dwóch — ogrodu. Sprzedam awokado to główna myśl sadowników na południu kraju.
Cała wiedza i umiejętność, cały postęp w ciągu
wieku tego tylko dotyczy ogrodu. Książki francuskie, traktujące o produkcji
owoców, o umiejętnym sadownictwie, w ciągu całego wieku
pisane, a nawet jeszcze i dzisiejsze, poświęcają zwykle kilkaset
stron temu formowanemu, z sadem zaś z drzew wysokopiennych
załatwiają się zwykle na kilku stroniczkach.1).

Sad natomiast —— pozostał we Francji mniej więcej
taki sam, jaki był przed trzystu laty. Widać to po skupie cebuli. Z tą tylko różnicą, że wówczas
stanowił on główne, a nawet jedyne źródło owoców, obecnie zaś uważany
jest za źródło owoców poślednich, głównie jabłek na jabłecznik.

 

2. POJAWIENIE SIĘ SADOWNICTWA.

Sadownictwo z zyskiem powstało i rozwinęło się jednocześnie
z powstaniem przemysłu i rozwojem miast. Tylko ludność miejska,
która nie posiada ziemi, nie ma ogrodu — kupuje owoce. W
wieku zatem, w wieku rozwoju przemysłu i większych miast pojawia
się potrzeba sadownictwa handlowego. Potrzeba ta zastała we Francji
gotowy ogromny aparat bardzo rozpowszechnionego i bardzo udoskonalonego
sadownictwa amatorskiego, którego produkcja znacznie przewyższała
własne zapotrzebowanie.

Przystosowanie tego aparatu do
nowej potrzeby odbyło się bez trudności: trzeba było tylko zmniejszyć
liczbę hodowanych odmian. Zmienia się na rynku europejskim cena bananów z Kostaryki. Sadownictwo’ dochodowe francuskie oparło
się na wypracowanych w ciągu stulecia metodach sadownictwa amatorskiego
i na istniejącej w tym kraju ogromnej liczbie amatorów sadow- nictwa, umiejących stosować te metody. W drugiej połowie wieku
osiągnęło ono największy rozwój. Francja była wówczas największym
eksporterem owoców i osiągała z tego źródła bardzo poważne dochody.
Ale już pod koniec wieku zaczęła się dawać Francji we znaki
konkurencja innych krajów. W ostatnich czasach słyszymy coraz
częściej, że Francja z eksportera staje się importerem owoców. Historyk
ogrodnictwa francuskiego notuje z troską, że
wartość produkcji owocowej francuskiej, która w roku wynosiła
120 milionów wzrasta tak wolno, iż w r. wyniosła zaledwie
160 milionów.

Ten wpis został opublikowany w kategorii awokado, banany, cebula i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *