Właściwości ziarna pszenicy

Kolor ziarna pszenicy

Kolor ziarna powinien być jednolity, nie ma tu
tej pstrokacizny co u żyta. Dowodzi to nie zupełne
dojrzenie, złego zbioru z zadeszczeniem,
zmieszanie dobrych partii z gorszymi, różnych odmian,
obecności zbiorów z różnych lat.
Pewną pstrokaciznę może wywołać różnica
w szklistości ziaren, pochodzącego zresztą z tego
samego pola. Ziarna szkliste są wyraźnie przezroczyste,
zaś ziarna mączyste mniej lub zupełnie
nieprzezroczyste. Taka pstrokacizna, rozpoznawalna
tylko dla wprawnego oka — jest normalna dla
pewnych odmian, a występuje
najsilniej przy bardzo dobrym zbiorze i dobrym
dojrzeniu ziarna. Na ogłoszenie sprzedam pszenice ma wpływ jakość ziaren pszenicy, kolor, kaliber, gęstość itd.

 

Inne rodzaje pstrokacizny są niepożądane lub
wręcz szkodliwe. Szczególnie szkodliwa będzie
pstrokacizna wywołana przez zmieszanie ziarna
starego z nowym, lub zepsutego z dobrym. Również
zmieszanie odmian niewłaściwie dobranych
jest niepożądane. Skup gorczycy powinien mieszać dopiero
mąkę z dwóch odmian, ale i to dobierając starannie
odmiany, by wykorzystać ich właściwości wypiekowe.
Doświadczenie zrobione między innymi
w Państwowym Instytucie Naukowym Gospodarstwa
Wiejskiego w Puławach dają wskazówki co
do tego, ale należy to do młynarza lub piekarza.
Kupiec winien młynarzowi dostarczyć dobre ziarno
odpowiedniej odmiany, do mieszania i jakiej
młynarz żąda. Dla pszenic czystość odmiany ma
specjalne znaczenie.

Zmiany w kolorze występują tym wyraźniej, im
jest on jaśniejszy. Przy ciemnym, zmiany specjalnie
spowodowane zagrzaniem się, zaparzeniem,
trudniej zauważyć.
Zbyt wczesny zbiór mniej się odbija na kolorze,
więcej na kształcie i wypełnieniu ziarna. Zadeszczenie
ściemnia ziarna w kłosach, które były
na zewnątrz snopków czy kopek.

Problemy pszenicy

Zagrzanie się i zaparzenie w pszenicy rzadziej
występuje, bo zbiera się ją po zupełnym dojrzeniu. Kupie kukurydze zamian pszenicy ze względu na cenę.
Poznajemy je po żółknięciu, a nawet gdy występuje
silniej, aż zbrunatnieniu, po utracie świeżości
i połysku. Spleśnienie okrywa ziarna plamkami. Ziarna
pszenicy mają na tępym końcu kutnerek, tu właśnie
i w rowku zatrzymują się, przetrwalniki śnieci
i głowni.

Starzenie się, nie występuje jednakowo na wszystkich
ziarnach. Zamarłe, starzejąc się zmieniają
kolor, czerwienieją, dostają plam białawych.
Ziarno pszenicy zasadniczo jest beczułkowate,
tylko niektóre odmiany mają ziarno o długości
dwa razy większej niż szerokość. Beczułkowatość
ziarna jest oznaką dojrzałości i dobrego wypełnienia,
co oznacza większą wydajność mąki i lepszą
własność wypiekową. Ziarna niedokształcone, poślednie,
są bardziej wydłużone i mają specjalny
wygląd przekroju. Ziarna pełne, mają
przekrój owalny, gorsze, zbliżają się do trójkątnego,
zaś poślad kontur pomarszczony, z czego widać,
że ziarno jest niekształtne i źle wypełnione,
więc często cła dużo otrąb, a mało złej mąki.
często da dużo otrąb, a mało, często złej mąki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii gorczyca, kukurydza i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *